Därför anlitar allt fler en doula inför förlossningen

1402-1

Att föda barn är bland det finaste du kan uppleva här i livet. Få saker kan mäta sig mot känslan av att ta ditt barn i famnen för första gången. Det enda är att vägen dit kan vara lite jobbig. Många är rädda för födseln, både kvinnan själv och hennes partner. Och naturligtvis så gör det ont, det går inte alltid enligt planerna.

Allt detta kan verka skrämmande. Men du kan minska din rädsla genom att förbereda dig noggrant. Ta kurser i profylax, besöka förlossningsavdelningen och läsa på om ämnet. Något som allt fler har börjat göra är också att anlita en doula. En kvinna som är utbildad hjälpare, någon som kan lotsa paret genom den härliga men ändå jobbiga födseln.

Utnyttja all hjälp du kan få

Det är naturligt att föda barn. Kvinnor har gjort det i tusentals år. Allt detta är sant, men inte till stor tröst för någon som är rädd eller nervös. Bara för att kvinnor fött barn bakom stallet i tusentals år så måste inte du göra det. Istället kan du göra allt för att det ska bli en speciell upplevelse. Alla vill kunna välkomna sin lilla bebis med tillförsikt. Du kan få stöd av en doula.

En del översätter det grekiska ordet med hjälpkvinna eller kvinna som ger omvårdnad. Någon som ger dig hjälp och stöd utan att vara påträngande. Som ger dig och din partner den hjälp ni behöver för att kunna orka med vilken födsel som helst. För alla har rätt till att njuta av sitt barns födsel. Det ska vara något speciellt, för att få barn är ett mirakel. Läs allt du behöver veta på fodautanradsla.se

1402-2

Vad gör en doula?

En doula är som sagt där för att hjälpa till och ge omvårdnad. I många länder är det fortfarande en kvinnosak att föda barn. Andra kvinnor som har erfarenhet ger stöd och råd till den gravida kvinnan. Ibland kan det vara många personer inblandade, alla med det samma målet. Nu för tiden är det vanligt att partnern är närvarande under födseln. Du delar graviditeten med din partner, går på profylaxkurs tillsammans och inreder barnkammaren när båda är lediga.

Doulan ersätter på inga sätt denna närhet som skapas mellan dig och din partner. Hon är inte där för att ta över, utan för att ge omvårdnad. En doula har inte medicinsk utbildning, såvida detta inte är något hon har utöver sin roll som hjälpare. Därför lägger hon sig inte heller i vad läkarna säger, utan alla har sin givna uppgift. Göteborgs-Posten skriver i den här artikeln om att föda hemma med en doula.

Ingen ersättning för barnmorskan

Det ska inte ses som en utmaning till barnmorskor och läkare. Alla har sin roll att följa och barnmorskan är verkligen viktig. Han eller hon kan klara av sådant som en doula inte är utbildad för. Många har funnit verkligt stöd i sin barnmorska. Problemet är att i dagens läge kan du inte få den kontinuerliga kontakten som många önskar. Och det är här som en doula kan vara av stor hjälp.

Just den där uppföljningen och närheten har visat sig vara så viktig. Att ha en person som tar hand om dig under graviditeten och efter födseln är oslagbart. Fakta visar att antalet kejsarsnitt minskar när en doula är involverad. Förlossningen går snabbare och behovet av medicinsk smärtlindring minskar. Allt detta genom att du är väl förberedd och vet vad som händer. Samt att en kunnig person samarbetar med dig, din partner och barnmorskan för att födseln ska bli så bekväm som möjligt. Sveriges Radio rapporterar i en artikel om hur allt fler anlitar doulor inför en förlossning.

1402-3

Lättare att föda barn

Vare sig det är första eller fjärde barnet så kan en födsel vara riktigt jobbig. Du vet att allt som händer är naturligt, men det gör ont ändå. Samtidigt så är en massa känslor involverade. En del kanske inte ville ha barn, men har accepterat faktum. De gläder sig åt bebisen även om det inte var planerat, men är också lite nervösa. Föräldrar som har planerat allt i minsta detalj redan från början börjar också inse storheten när födseln närmare sig.

Genom att vara väl förberedd kan du minska en del av din oro. Det är lättare att handskas med något som du är bekant med. Nu är det inte så lätt att veta exakt hur födseln kommer att bli. Varje gång är annorlunda, även för samma kvinna. Därför kan det vara bra att satsa på det du kan kontrollera och göra i förväg.

Andningen är mycket viktig i en situation som denna. Genom att öva tills andningen kommer av sig självt kan du bli hjälpt under födseln. Du och din partner kan träna ihop, och han kan sedan påminna dig och andas tillsammans med dig. Här kan en doula också vara till stort stöd. Hon kan de här sakerna och är där för att hjälpa.

En vän som står dig nära

Kvinnor har i alla tider haft nytta av en god vän som följt dem genom graviditet och födsel. Någon som inte alltid behöver säga något men som du vet bryr sig om dig. Helst någon som har erfarenhet så att du känner att du kan luta dig på henne. Doulan är den vännen, hon har inte bara erfarenhet men även utbildning. Det gör att hon kan vägleda och stödja dig genom hela processen.

Både du och din partner måste känna er trygga med doulan. Det är inte fråga om att hon ska ta över eller sköta det hela på sitt sätt. Hennes uppgift är att läsa av era tankar och funderingar, och kombinera det med vad hon vet rent praktiskt. Det är din och din partners stora stund, hon är ett hjälpmedel för att ni ska kunna njuta av situationen.

Underbart att föda barn

Det kanske inte ser så härligt ut när du ser bilder och videor från förlossningssalen. Kvinnor som skriker och tappar kontrollen. Men de flesta av dem glömmer allt det efteråt. När du håller din lilla dotter eller son i famnen är allt annat oväsentligt. Denna lilla varelse som du känner, har burit inuti dig i flera månader och nu äntligen kan få se med dina egna ögon.

Att kunna njuta av födseln är en helt fantastisk upplevelse. Om du lyckas ha någorlunda kontroll tack vare all förberedelse och med stöd från din doula kan det bli en underbar erfarenhet. Du känner dig trygg i vissheten om att du har en känd person i närheten som kan det här med att föda barn. När det är dags att välkomna ditt barn in i världen vill du att allt ska vara så perfekt som möjligt.

Comments are closed.

Post Navigation