Därför är det smart att använda stödstrumpor under graviditeten 

Pregnant Woman with Hands on Stomach

Det är underbart att ha barn, men det är inte alla kvinnor som njuter av graviditeten. Jag hade ganska stor tur vill jag påstå och klarade mig utan allt för stora lidanden. Därmed inte sagt att det gick som en dans på rosor, för det tror jag ingen graviditet gör. Till att börja med blir du stor som en elefant, det blir till och med svårt att gå in på trånga toaletter. Vilket är ett problem eftersom du måste kissa hela tiden. Speciellt de sista veckorna. Sedan känns det som att hela kroppen svullnat upp och kommit i olag. Men för det finns det i alla fall hjälp att tillgå.

Själv tyckte jag att benen var det värsta. Om jag stod upp eller satt rakt upp och ner för länge så kunde jag nästan se hur de började svälla upp. Jag vet att det är helt normalt och att det finns en vetenskaplig förklaring för det. Men när du försöker stå och laga mat eller göra något annat helt normalt så bryr du dig faktiskt inte om varför. Det är jobbigt, punkt och slut. Men min svägerska gav mig en present som var bland det bästa jag kunde ha fått.

Ta hand om dina ben

Vad hon gav mig var ett par stödstrumpor. När du hör ordet så frammanar det bilder på gamla tanter med knut. Men dagens verklighet är långt ifrån tråkig eller grå, utan du kan få riktigt snygga stödstrumpor som gör dig glad. De min svägerska köpte till mig var randiga, hon ville att jag skulle få lite färg i vardagen. Jag hade faktiskt inte brytt mig om ifall de varit svarta eller grå, för det var så underbart att ha dem på sig. Och många av mina andra strumpor är svarta ändå eftersom det är något jag gillar. Med en bra stödstrumpa får du mindre värk.

Både svullnaden och värken lindrades av dessa strumpor. De liksom masserar dina muskler och vader så att blodet kan cirkulera som det ska. Under en graviditet så blir du ju så tung, och allt trycker på benen. Det är klart att du inte bara kan ta på dig stödstrumpor och sedan göra vad du vill. Du måste vila och lägga upp benen ibland, det är en del av att vänta barn. Men det underlättar allt annat, du klarar av vardagen så mycket bättre när benen mår bra.

Speciellt upplevde jag det som positivt när jag väntade barn nummer två. för du kan vila så mycket du vill under den första graviditeten, men när du redan har en liten så kan det vara svårt att få tid över för dig själv. Vi läste många sagor och sjöng sånger, sådant som du kan göra medan du ligger på soffan. Allt annat klarade jag av tack vare mina stödstrumpor. Anledningen till att du bör välja en stödstrumpa utan fot är att det helt enkelt är smidigare.

Young Woman Using Television Remote Control

Flera lämpliga situationer

Det är nu inte bara under graviditeten som du kan ha hjälp av ett par rejäla stödstrumpor. Jag har faktiskt fortsatt med dem, även om jag nu har en storlek mindre. Någon gång har vi tagit en charterresa, och då har jag varit bra tacksam för mina strumpor. När du sitter ner under längre perioder blir benen så trötta och svullnar lätt upp också. Jag känner ju igen symptomen och vet då direkt vad som behövs.

Även de med andra sorters problem har funnit lindring med strumporna. Det kan ju vara ganska farligt om blodet inte cirkulerar, du kan få blodpropp och andra hemska saker. Jag tror stenhårt på att det är bättre att förebygga än bota eller vad det är de nu säger i det engelska ordspråket. Självklart tar jag risker ibland, men sällan med min hälsa. Nyheter24 skriver här om hur du kan lindra ledsmärta med stödstrumpor.

Bra present för alla mammor

Blivande mammor menar jag naturligtvis, även om småbarnsföräldrar ibland tillbringar en stor del av dagen på fötterna. Det har blivit populärt med baby shower i vår vänskapskrets. I Amerika är det något självklart, och ofta har de mer än en fest för den blivande mamman. Jag tycker om denna tradition eller vad jag ska kalla den och har anordnat några stycken för mina kompisar. Vi fixar lite att äta och så finns det roliga lekar som passar med temat att vänta barn.

Sedan är det dags för presenterna, och jag ser alltid till att inkludera ett par stödstrumpor i paketet. Vestmanlands Läns Tidning rapporterar här om hur stödstrumpor kan vara bra under graviditeten. Det kan hända att jag redan gett kompisen ett par, det beror ju på hur långt framskriden graviditeten är. Men jag vet med mig själv att det var tack vare stödstrumporna som jag lyckades ta mig igenom vissa dagar. Ibland så känns det ju som att hela kroppen är på väg att sprängas. Det gör den nu inte, men det fanns dagar då jag nästan trodde jag inte klarade av mer.

658-6-3-vila-stodstrumpor-gravid

En del av arbetsklädseln

Stödstrumpor har också länge varit en viktig del av arbetsklädseln inom vissa yrken. Flygvärdinnor är kända för att stå upp långa stunder, och så måste de ofta ha klackar eller snygga skor samtidigt. Expressen skriver i den här artikeln om hur kompressionskläder och strumpor används även inom vården. Det är ett annat yrke där de använder sina ben och fötter mer än oss vanliga dödliga.

Jag tycker det är roligt att det idag finns så många olika sorters stödstrumpor. Du kan få snygga strumpbyxor att använda tillsammans med kjol, till exempel. Det är ingen som märker att de är annorlunda, men du känner stor skillnad. Sedan finns det som sagt randiga, röda eller andra häftiga färger som gör dig glad bara du ser dem. Att de sedan masserar dina ben och håller blodcirkulationen igång är en ordentlig bonus.

Egentligen borde det vara något som arbetsgivare tillhandahåller för sin personal. I alla fall de som måste stå eller gå mycket under dagen. När du är gravid så tar du det gärna lite lugnare ändå och det är inte lika svårt att lägga upp benen då och då. Du är också mer försiktig, eftersom du inte vill att något ska hända med din lilla bebis. I alla fall såg jag till att äta ordentligt, motionera och vila när jag behövde det. Ofta har du inte så mycket att välja på heller eftersom du helt enkelt är för stor och trött för annat.

Strumpor som verkligen fungerar

Du kan ta hand om dig själv och din hälsa mycket bättre om du har kunskap. Jag tycker om att träna regelbundet, det är en viktig del av min vardag. Men förutom att jag tycker det är roligt så märker jag vilken skillnad det gör för min kropp. Under graviditeterna tog jag naturligtvis det lite lugnare. Men jag är övertygad om att min goda rutin för träning hjälpte mig undvika en hel del problem när jag väntade barn.

Som ett komplement till träningen så tror jag på att äta sund mat och göra andra saker som är för ditt eget bästa. Jag är så tacksam för mina stödstrumpor och allt annat som gjorde det lättare under graviditeten. Och som fortsätter att vara till hjälp med min vardag nu.

Comments are closed.

Post Navigation