Därför finns det okunskap om hjärtstartare

1630-1

Bland det viktigaste som finns är hjärtat. Det är grunden för det mesta som händer och sker i din kropp. Framför allt så pumpar det syre till hjärnan, som sedan styr dina funktioner. Därför blir det verkligen en rejäl katastrof om hjärtat stannar till. Du har bara några få sekunder på dig innan det är för sent. Då kan du bara hoppas på att någon i din närhet kan hjälpa till med HLR eller att det finns en hjärtstartare på plats.

Runt om i samhället så ställs det nu ut hjärtstartare. Eftersom det är en så pass akut situation som kan uppstå så behövs det flera stycken inom räckhåll. De flesta offentliga byggnader är redan utrustade. Du kan se små skyltar som visar var de finns. På många arbetsplatser är det normen, för det är ju lag på att du ska kunna hantera nödsituationer av olika slag. Till och med många privatpersoner har insett vikten av att ha en hjärtstartare i hemmet. Men fortfarande så finns det en hel del okunskap. 

Lära dig grunderna

En hjärtstartare är en bra början. Det finns instruktioner på plats för hur du ska använde den, så vem som helst kan faktiskt ha nytta av den. Men när du skaffar den så brukar det ingå en kurs, för ju mer du kan desto bättre. Även utan en hjärtstartare så kan du göra skillnad för någon som blir drabbad. Du kan rädda liv med rätt hlr-utbildning. Det finns flera olika sorters kurser, bland annat är en del riktade till de som jobbar med barn. 

När du lärt dig grunderna för HLR är du väl utrustad att faktiskt rädda liv. Det är en stor tanke. Speciellt om du hamnar i en situation där du kan hjälpa en av dina nära eller kära. Därför är dessa kurser något som man bör satsa på. Det borde ligga högt upp på listan av viktiga saker att göra. Som tur är så kostar de inte alls så mycket och inte heller tar de för mycket tid i anspråk. Du kan lära dig mycket på bara några timmar. 

Vikten av en hjärtstartare

Vem som helst kan drabbas av hjärtstopp. Det är klart att en del är i farozonen. Alla vet att det är bäst att sluta röka och hålla vikten under kontroll. Men till och med små barn kan få hjärtstopp och personer som lever ett sunt liv. Därav vikten av att ha hjärtstartare och att lära sig hur man gör HLR. Genom att vara redo så kan du rädda liv. För det tar alltid en viss tid innan ambulansen kommer fram, även om du befinner dig precis vid sjukhuset. De där sekunderna eller minuterna innan professionell personal kan ta över är avgörande för den som är dålig. Överlevnadschans med hjärtstartare

1630-2

Det är lättare om det finns en hjärtstartare, för den gör allt jobbet för dig. Du kan läsa på den hur den ska kopplas och sedan bara följa instruktionerna. Om du har en viss vana med att använda apparaten så är naturligtvis det bättre. Ring också akuten med en gång så att de kan vägleda dig i räddningsarbetet. Sätt telefonen på högtalare och följ deras instruktioner. Det är inte alltid så lätt att hålla huvudet kallt i en liknande situation. Men om du gått kurs eller deltagit i övningar så kan det göra saken lättare. Ibland så reagerar folk automatiskt, men det viktiga är ju att ha kunskapen sedan tidigare. 

Planera för det värsta

Ingen vill bli sjuk eller se någon kollapsa i sin omgivning. Men det här är saker som sker, och ganska ofta. Varje år så drabbas runt 10 000 personer av hjärtstopp, det är ganska mycket. Av dessa är det bara några procent som överlever. Därför är det verkligen på tiden att planera för att det värsta kanske händer och se till att du har allt för att klara av en nödsituation. Första hjälpen är något som alla bör kunna. Metro rapporterar i en artikel om hur tusentals hjärtstartare inte används trots att de finns. 

När du skaffar en hjärtstartare ska du registrera den. Så när någon ringer efter akut hjälp kan telefonisten med en gång se var det finns en maskin och ge instruktioner för vad de ska göra. Om de har en bra bild av var hjärtstartarna befinner sig så är det större chans att det finns en i din närhet. Det handlar om att sprida informationen, att göra dem tillgängliga för alla som behöver dem. Tyvärr finns okunskap om hjärtstartare. Läs mer på den här sidan hos SVT

Satsa på dig själv

Konceptet med att planera för det värsta är väl känt. Alla har försäkringar av olika slag. Det handlar inte om att du går omkring i ständig oro för att något ska hända. Istället är det ett sätt att skydda dig och de du håller av. Att se till att allting är täckt så att du kan leva i lugn och ro. Du sätter på dig säkerhetsbältet för att du vet att det kan rädda liv. Egentligen borde det vara lika självklart att köpa en hjärtstartare. 

1630-3

Många organisationer har kampanjer för att sprida information. De vill att alla arbetsplatser ska ha en hjärtstartare och att de anställda ska få gå på kurs. Ett alternativ här kan vara att låta ett par stycken utbilda sig till instruktörer och sedan fortsätta utbildningarna lokalt. Samma sak kan ett villaområde eller bostadsrättförening göra. Sätt ut hjärtstartare på väl valda platser och se till att det finns folk som vet hur de fungerar. Till och med ungdomar kan vara till hjälp, i flera skolor har man nu dagar då de får lära sig första hjälpen.  

Idag finns det fortfarande okunskap om hjärtstartare, men det går att förändra. Information är en viktig del i arbetet, och även att göra kurserna tillgängliga för alla. Du behöver inte vänta på att något ska hända utan kan förbereda dig redan idag. Det är en liten försäkring som kan rädda liv, vilket ju är det allra viktigaste i sammanhanget. 

Comments are closed.

Post Navigation