Därför ökar vinresorna markant

719-1

Till trots för att många pratar om ekonomiska kriser så verkar det inte ha påverkat folks resande. Tvärtom så verkar det öka för varje år som går. Inte för att jag har något emot detta, alla behöver en liten paus från vardagen då och då. Vi tycker själva om att packa väskorna och ge oss av. Ibland med bilen, framför allt då för att hälsa på släkten. Men även lite sightseeing i vårt avlånga land. När du har barn så ser du ju världen genom andra ögon. Även platser som du besökt tidigare blir som nyare.

Vad som är intressant är också att se vilken sorts resor som blivit mer populära. Storstäderna lockar fortfarande, många tar sig en långhelg i någon av de europeiska huvudstäderna. Men vad jag förstått så har de aktiva semestrarna ökat mer än någonting annat. och då menar jag inte bara aktiv som i friluftsliv. Allt fler väljer en semester med njutning. Som vinresor till exempel.

De allra bästa vinerna

Själv är jag ganska öppen för olika viner. Det är klart att jag har några favoriter som jag alltid kommer tillbaka till. Men annars så prövar jag gärna något nytt. Mina kompisar känner till det och ser alltid till att köpa med sig något speciellt när de kommer över. Vi har till och med börjat prata lite löst om att åka på en av de där vinresorna. En aktiv semester med mycket njutning, precis vad jag behöver. Åk på en underbar vinresa till Italien och få en resa du aldrig glömmer. Just Italien har några av mina favoritviner. Men vad jag förstått så är det till och med skillnad mellan olika vingårdar. Även om de använder samma druvor så blir det inte alls det samma.

Både Frankrike och Italien har härliga viner, och vi har sett lite på resor till båda länderna. Ingen av oss kan språken så det finns ingen fördel med något land. Vi kastar nog lott, när det väl kommer till att boka. Jag tror att Sydafrika är ute ur bilden, annars har jag hört att de har fantastiska vinresor. Viner från Australien och Kalifornien är också mycket goda, men det är allt för långt bort. France Tours hjälper dig med allt du behöver veta.

719-2

Resa utomlands för att dricka vin

När du reser på en vinresa så handlar det inte bara om att dricka vin. Det kan du göra hemma i ditt vardagsrum, utan att betala en massa pengar. Istället så är det upplevelsen som lockar. Kulturen och bakgrunden till vinerna. Du får se hur de framställs, och hur druvorna behandlas från början till slut. Jag skulle gärna vilja trampa druvor med fötterna, det verkar så roligt. Undrar om de låter gästerna göra det.

Aftonbladet skriver i denna artikel om hur vinresor ökar markant. Det kan jag verkligen förstå. Du får lära känna landet där vinet produceras, se hur druvorna växer och vad som gör en viss flaska unik. Samtidigt så har du chansen att prova på flera olika sorter, kombinera dem med mat eller ost och se hur det smälter ihop i munnen. Prata lite med folk och se hur de dricker vin. För i utlandet har de ofta en helt annan vinkultur än här, de dricker lite men ofta.

Lära känna dina viner

Vi har gjort det här hemma ett par gånger. Läst på lite extra om vinerna och sett till att maten passar dem. Sedan har vi försökt urskilja de olika smakerna som bildas och sätta ord på vår upplevelse. Jag kan direkt säga att det blev mycket skratt den kvällen. För att beskriva buketten som det kallas var inte alls så lätt. Däremot så såg vi ganska snabbt skillnaden när du har olika ostar eller maträtter till vinet. Det blir som en helt annan dryck, på både gott och ont.

Expressen tipsar här om att Toscana är en dröm för vinresor. Det är en av de vackraste delarna av Italien tror jag. Böljande fält med både det ena och det andra. Små värdshus som producerar sina egna viner. Stora vingårdar med export till hela världen. Här har du precis allt, och vinresorna hit är väl planerade för att du ska kunna njuta av det mesta som finns. Jag lutar nog åt Toscana, men vi får se vad de andra har att säga till om.

719-3

Det vore verkligen roligt att lära känna de olika vinerna lite bättre. När någon annan beskriver smaken så kommer du nog så småningom att kunna sätta ord på det själv. Fast jag tycker att det allra viktigaste är att veta vad du tycker om. Du måste inte alltid kunna uttrycka vad det innehåller, men du vet vilket vin du helst dricker till vilken mat.

Användbar kunskap om viner

Den viktigaste anledningen till att åka på vinresor och lära sig mer om viner är naturligtvis för njutningens skull. Du kan uppskatta vinerna ännu mer om du kombinerar dem på rätt sätt. när du vet vilken årgång som är bäst av ett visst vin. Ibland kan priset vara en fingervisning. De dyrare vinerna anses vara bättre, men smaken är som bekant delad. Vi brukar hålla oss borta från de allra billigaste vinerna, för de är ofta sura eller beska. Däremot kan de vara bra i matlagningen, men det är en helt annan berättelse.

Idag finns det många matlagningsprogram på TV, och jag brukar alltid få med mig en del av dessa. Ibland undrar jag dock hur pass amatörer de är, för de verkar vara superduktiga. Men om du har ett intresse så lägger du nog ner lite extra möda på att förkovra dig. Lite som jag och viner. I vissa av dessa program har de faktiskt inkluderat viner som en del av tävlingen. För en riktigt bra kock ska visst veta vilka viner som smakar bäst med olika maträtter. Aftonbladet skriver i denna artikel om hur uppmärksamhet på vinresor i Italien hjälper dig undvika fadäser.

Planera inför din vinresa

Så vad förväntar jag mig då av en eventuell vinresa? Till att börja med så kommer det att bli roligt att få se hur ett vin produceras. Jag har bara sett vingårdar på TV, och det är inte alls det samma som i verkligheten. Tänk att få gå ner i källaren och se alla de stora tunnorna där vinet förvaras innan det hälls upp på flaskorna. Men sedan ser jag naturligtvis fram emot att få smaka olika sorters vin. Även om jag mest är en rödvinsperson så tycker jag om ett vitt eller rose’ någon gång ibland. Efter att jag smakat på vinerna så köper jag gärna hem en flaska eller två för att dela med mig av upplevelsen med alla de här hemma.

Comments are closed.

Post Navigation