Den fantastiska hälsobomben gurkmeja

Jag tycker om att prova på nya saker, både när det kommer till skönhetsvård och matlagning. Vi ser på matlagningsprogram och skaffar sedan de exotiska kryddorna som behövs för att skapa helt fantastiska rätter. En del är inte alls så goda, men det vet man ju inte i förväg! Detta är något som hela familjen kan göra tillsammans. Barnen är ju fortfarande lite för små för att använda knivar, men det tycker om att röra om i smetar och smaka av såser.

Spice.

Spice.

Det allra senaste som vi upptäckt är inte bara en härlig krydda men också en riktig hälsobomb. Gurkmeja- vilket roligt namn- är knallgult och verkligen användbart. Det är den som gör indisk curry så gul, men de lägger faktiskt i den i de flesta maträtter. Vi har prövat på både grönsaker och ris med gurkmeja, och det var verkligen intressant. Enligt traditionen så kan gurkmeja hjälpa till med matsmältningen och är bra för en rad andra saker.

Men gurkmeja är inte bara bra för matlagning, den är också helt fantastisk för huden. Det är viktigt att vårda huden, speciellt för barnen. Därför är vi noga med vad vi smörjer in dem med, med bra, ekologisk hudvård som ger fina resultat. Ibland så blandar vi våra egna krämer, men för det mesta så ser vi bara till att köpa riktigt bra produkter.

Själv har jag provat på att blanda en lugnande ansiktsmask av honung, gurkmeja och några andra ingredienser. Lät den sitta på ett par timmar för att sedan tvätta bort den. Gissa om huden blev len och fin! Det är klart att jag såg lite rolig ut eftersom den gula färgen var så stark att den färgade av sig, men det tog jag bort med lite olivolja. Ska försöka masken igen, det kändes riktigt skönt efteråt och så är den ju helt naturlig.

Det är alltså helt klart att gurkmeja förhöjer smaken i mat men också kan användas i skönhetsrutiner. Vi är helt sålda på denna lilla rot med så mycket smak och färg. Fick också rådet att blanda ut lite av pulvret i en smoothie, det är ett lätt sätt att få i sig den dagliga dosen. Man brukar rekommendera en rågad matsked per dag, och det ska tydligen vara bra för allt från cancer till Alzheimers. Jag är nog lite skeptisk till att den kan bota allt ont, men tror helt klart att det är bra för oss att ge kroppen lite extra skjuts med naturliga medel.

Men framför allt så fortsätter vi att experimentera med gurkmeja i köket. Har läst om den att det är roten av en ört, vissa rötter kan bli riktigt långa och tjocka. Den kokas och torkas för att sedan malas. Ibland är den nästan orange och andra gånger mer gulaktig. Maten blir så vacker med en nypa gurkmeja, mycket mer behövs det vanligtvis inte, och så är det ju bra för oss. Till och med barnen har vant sig vid att äta gult ris och pasta, jag har nog överdrivet lite med att använda den.

I den här artikeln från Aftonbladet kan man läsa om den illgula hälsobomben gurkmeja. Det verkar som att den är en riktig höjdare för att stoppa inflammationer i kroppen. Man ska helst blanda ut den med peppar för att få den allra bästa effekten, och den kan också göra så att kroppen absorberar andra vitaminer och mineraler mer effektivt. För ofta så är det ju inte bara en sak som gör att man blir frisk, eller håller sig sund, utan det är kombinationen av en rad olika ämnen och aktiviteter som tillsammans bildar en helhet.

Jag har alltid varit intresserad av matlagning och den senaste tiden har jag börjat se allt mer på naturliga alternativ. Ingen risk att vi ska bli vegetarianer eller något liknande, men man kan ju alltid variera sin kost. I Amerika har många valt att inte äta kött på måndagar, det har blivit en populär trend. För oss passar det inte alltid med en och samma dag, men vi varierar gärna med mycket grönsaksrätter. Då är ju asiatisk mat helt underbar, både indisk och kinesisk. Med ett paket nudlar eller en tallrik ris så blir det hela som ett restaurangbesök.

Med gurkmejan så har det hela tagits till en högre nivå. Vet inte om vi känner oss så mycket friskare men det visas väl med tiden. Det kändes bra för huden, det ska jag säkert göra om ganska snart. Annars så kommer jag fortsätta lägga i lite gult pulver i olika rätter. Om man inte tar så mycket så blir det en vacker färg utan att smaken domineras av kryddan. För den är lite speciell, och kan lätt ta över. Men vad gör det egentligen när man vet hur sund den är, precis som artikeln kallade den- en liten hälsobomb.

Comments are closed.

Post Navigation