Den perfekta mixen av gammalt och nytt i Beijing

146-6-1-sola-i-kalifornien-san-fransisco

Det finns så mycket att se och uppleva i Kina. Jag hade länge drömt om att resa dit, och förra året så blev det äntligen av. Spänningen var olidlig, jag klättrade nästan på väggarna de sista dagarna innan avresan. Och det blev precis så fantastiskt som jag hade trott. Bättre faktiskt, eftersom du inte kan föreställa dig precis allt. Dofterna, ljuden, känslan som dallrar i luften.

En oförglömlig resa till Kina

Vi hade delat upp resan i två delar. Först en vecka i Beijing, och sedan en rundresa till andra ställen. Jag måste säga att den del jag uppskattade allra mest var veckan i storstaden. Det är något alldeles speciellt med Beijing, det går nästan inte att förklara. Men här har du en salig blandning av modernt liv och urgammal historia. Den är så antik att du tappar andan. Tretusen år av historia gör Beijing till en oförglömlig stad. Beställ en specialgjord karta på https://thehappymaps.com/beijing och få en del av stadens historia i ditt hem.

Förutom att den är så gammal så finns det mycket att se i Beijing. Gravarna från Mingdynastin och den kinesiska muren är naturligtvis självklarheter.Men vad vår guide gjorde var att låta oss besöka muren lite utanför de riktiga turistplatserna. Vi hade en fantastisk utsikt och det var inte lika mycket folk. Jag uppskattade verkligen detta eftersom det ibland kan kännas lite trångt runt alla sevärdheter.

Många härliga minnen från Beijing

Något annat som jag aldrig kommer att glömma är maten. Du har ingen aning om vad kinamat är förrän du besökt själva Kina. Färsk och god, det var en riktig explosion i munnen. Vi prövade på det mesta, men själv föredrar jag nudlar med kyckling. Det är och förblir min favorit. En bra sak är att gå till en restaurang som specialiserat sig på en särskild rätt. Fisk och skaldjur, nudlar eller något annat som de är extra duktiga på att laga till.

Nu när jag är tillbaka så finns det så mycket att tänka på. Ibland sitter jag på soffan och drömmer mig tillbaka till Beijing. Tar mig en tallrik med ris, eller nudlar, och bara tänker på hur det var. När vi kom hem så beställde jag en tavla som visar exakt var min favoritrestaurang ligger. Ganska häftigt som minne faktiskt. The Happy Maps hjälper dig att skapa unika minnen från varje plats du reser till. Sedan köpte jag naturligtvis en rad med små souvenirer som står runt om i lägenheten. Det gäller att passa på, för du vet aldrig när du kommer tillbaka till Kina igen.

146-6-2-harliga-soliga-kalifornien-san-fransisco

Flera resor till Beijing

Fast jag tror nog att det blir en resa till, men bara till Beijing den här gången. Det finns en del platser jag skulle vilja besöka igen, och en hel del jag inte hann med. För en vecka i en stad som Beijing betyder att du bara skrapar på ytan. Vi hann med en hel del, det var en mycket väl organiserad resa. Men nu när jag fått smak på Kina så är det dags att ta sig tillbaka. Det behöver inte alls bli så dyrt, bara du vet vart du ska vända dig. Det finns nu spännande nya möjligheter att resa till Beijing. Läs mer i den här artikeln från Expressen.

Den här gången är vi ett annat gäng som reser tillsammans. Jag pratade nog ganska mycket om Beijing när jag kom hem, för ett antal av mina kompisar blev riktigt sugna. Vi har bokat flyg och hotell, men sedan ska vi göra all sightseeing själva. Om vi vill så finns det flera bra organsierade utflykter på plats. Men vi vill uppleva lite andra saker också. Kina, och framför allt Beijing, är en sådan härlig blandning av olika folkslag, kulturer och sätt att leva. Det är så gammalt men ändå så modernt. Många storstäder har denna lite haltande kombination, men i Beijing så är det så påtagligt.

Den bästa resan till Beijing

Jag tror inte du kan säga vad som är bäst när det kommer till resor. Andra tycker inte om samma saker som mig, och vice versa. Helt klart så bör du inte missa de så väl kända platserna runt om i Beijing. Men förutom det så har alla sina egna intressen. En del är väldigt intresserade av historia, och det finns det oändliga möjligheter för i Beijing.

Andra däremot kanske hellre använder sin tid till att upptäcka de olika kulturerna. En sak vi inte hann med sist var Minoritetsparken. Kina har mer än 50 olika etniska minoriteter, och i den här parken så har du möjlighet att lära känna dem. Vanligtvis så pratar vi bara om Kina och kineser, men här kan du se att det är så mycket mer. På den här sidan i Aftonbladet kan du läsa om hur Beijing är den perfekta mixen av gammalt och nytt.

146-6-3-soliga-san-fransisco-san-diego-kalifornien

Historia, mat och kultur i Beijing

Det bor runt 20 miljoner personer i Beijing. Det är något mindre än hela Norden sammanlagt. Du kan därför förstå vilken härlig blandning det är. Och villka fantastiska upplevelser du kan ha här. Jag tror att Beijing är den allra mest intressanta stad jag någonsin besökt, och det är en hel del. Min familj och vänner börjar bli lite trötta på att höra om allt jag sett och upplevt här, men de får bara ge sig till tåls. Tids nog så kan de följa med på en resa och se för sig själva att jag har rätt.

Dess historia är imponerande. Sverige har en rik historia och jag har besökt många fina platser runt om i landet. Men när jag stod på den kinesiska muren så kände jag nästan historiens vingslag i ansiktet. Alla länder har naturligtvis sina egna fina sevärdheter. En orsak till att Kina är så lockande kan vara för att det är så annorlunda. Det är en kultur som är så vitt skild från vår egen att det verkligen är som två olika världar. Nästa gång vi åker ska jag fortsätta med att lära mig mer, både om dess historia och matkultur. Det är ett löfte.

Comments are closed.

Post Navigation