Klassiska restauranger du inte får missa 

262-6-1-klassiska-restauranger

Jag är född och uppvuxen i Stockholm och vet en hel del om dess restauranger. Som alla andra ungdomar så gick det inte en helg utan att vi besökte något nytt inneställe. När jag sedan började jobba i innerstan så passade jag på att prova på olika restauranger med deras luncherbjudanden. Om något ställe verkade lite extra intressant så gick jag dit med kompisarna en kväll för att verkligen kunna njuta av deras mat.

Med andra ord så vet jag ett och annat om restauranger, och jag kan säga att det finns en del klassiker som du bara inte får missa. Helt klar är en del lite dyrare, men det är värt varje krona. För du betalar ju inte bara för maten men också för läget eller atmosfären. En liten enkel familjerestaurang som ligger på någon tvärgata kan vara guld värd. Med personlig service och hemlagad mat så kommer stämningen att ligga på topp.

Många olika alternativ

En fördel med att befinna sig i en storstad som Stockholm är att urvalet är så stort. Dels har du alla de etniska restaurangerna, med mat från jordens alla hörn. Här har jag ätit Filippinsk mat på Kungsholmen och grekisk i Wasastan. För att inte tala om en liten polsk lunchrestaurang i närheten av Odenplan. Vissa ställen hittar du inte om du inte jobbar i närheten eller någon kanske tipsar dig.

Jag och mina kompisar jobbar alla på olika ställen runt om i stan. Då och då så jämför vi våra anteckningar och kommer med förslag på en trevlig restaurang. Själv är jag ganska intresserad av asiatiska rätter, och inte bara kinesiska. Men det finns ju så mycket annat att prova på. ibland kan det löna sig att ringa i förväg eller kontakta dem på annat sätt, speciellt om ni är en större grupp. För bordsbokning, gå till https://www.mrfrench.se.

Den perfekta omgivningen

Vissa restauranger väljer vi också baserad på var de befinner sig. Att sitta högt uppe på en uteservering med utsikt över Mälaren är en speciell känsla. Eller i Gamla stan där du hamnar i en speciell stämning redan vid första lilla gränden. Naturligtvis måste maten vara bra. Det spelar ingen roll hur vacker utsikt det är, maten kommer alltid i första hand. Gå till https://www.mrfrench.se/restaurang/  för att se Gamla stan restaurangen ”Mister French” meny.

Så när du hittar en restaurang som har god mat, fin utsikt och trevlig personal så vet du att du kommit rätt. Denna sorts matställe brukar i regel hålla i många år, den blir en klassiker som folk kommer tillbaka till vecka efter vecka. Kontanter försvinner som betalningsmedel på restauranger i Gamla stan. Hör mer i ett inslag från Sveriges Radio.

Business Lunch

Att äta ute

Nu för tiden så går jag inte ut lika ofta som tidigare. Jobb och familj tar sin tid, och det är bara helt naturligt att det är på det viset. Naturligtvis äter jag ute på lunchen, men även om det är gott så är det inte fråga om riktigt samma sorts njutning. Så när vi tar oss tid att gå ut på stan vill jag att det ska vara perfekt. Vi går gärna tillbaka till en favoritrestaurang där vi vet att allt vi önskar kommer att bli uppfyllt. Det finns flera klassiska restauranger i Gamla stan. Läs mer om detta på den här sidan i Dagens Nyheter.

Jag brukar rekommendera alls om ska gå ut att först läsa på lite om orten. Eller om du hört talas om ett visst matställe så kan du nästan alltid hitta referenser på bloggar eller forum. Detta gör det lättare för dig att inte göra ett misstag. Istället kan du hitta ett ställe som du kommer att tycka om. Alla har olika smak, och tycker att vissa detaljer är viktiga. Du kan inte förvänta dig fantastiska skaldjursrätter om du går till en restaurang som specialiserat sig på kött. I alla fall inte vanligtvis, det finns ju alltid undantag från reglerna. Men det är därför du bör kolla upp ett ställe innan du går dit.

De allra bästa restaurangerna

En del av de klassiska restaurangerna i Gamla stan och Stockholm rent allmänt har funnits bra länge. De ger sig inte utan fortsätter att dra fulla hus. En hemlighet kan vara att de har sin egen stil, det är inte fråga om trender. Inte bara i alla fall, för en riktigt bra restaurang måste se till att utvecklas. Växa med omgivningarna och inte vara rädd för att pröva på något nytt. Jag tycker om att se lite nyheter när jag går till samma restaurang flera gånger.

Utvecklingen går framåt inom alla områden och matkulturen är inte undantagen. Tack och lov måste jag säga för det är fantastiskt att lära känna nya smaker. För inte så länge sedan så fanns inte alla dessa valmöjligheter. Speciellt inte med utländskt inflytande och inspiration. Det vara bara om du hade någon skolkamrat från ett annat land som du fick pröva på något nytt.

Idag är det helt annorlunda. Folk vill ha upplevelser när de går ut och äter. Själv prövar jag gärna på nya rätter, eller gamla godingar på ett nytt sätt. Jag blandar mina matupplevelser med att gå till klassiska ställen och något helt nytt. Vissa saker blir aldrig tråkiga, men för det mesta så är det variation som ger livet lite extra krydda. Jag rekommenderar alla att inte vara rädda utan öppna för nyheter. Eller kanske något klassiskt i nya kläder.

Comments are closed.

Post Navigation