Kyrkan blev som ny tack vare plåtarbeten  

578-1

Det är inte många som går till kyrkan regelbundet. Men de flesta orter, både stora och små, har en kyrka som de anser är viktig för bygden. Det är något som hör till och som bör värnas om. Många gånger så är det en av de äldsta byggnaderna i området och en stor del av traktens historia. Därför tycker jag det är riktigt intressant att se hur allt fler kyrkor får en chans att förnyas och bevaras.

De flesta svenskar har ett relativt löst förhållande till kyrkan. Du går dit på begravningar och dop, men mycket mer är det inte fråga om. Däremot så skulle det kännas ganska konstigt om kyrkorna försvann. De hör till och är en del av vår historia, vår kultur. Jag kan inte riktigt förklara det hela eftersom det är mer en känsla än något rationellt. Men jag tror att många anser det viktigt att bevara kyrkorna i ett gott skick.

Ta hand om gamla byggnader

Egentligen är det ju inte bara kyrkorna som måste hållas efter. Alla byggnader har behov av en ansiktslyftning lite då och då. Härom året så renoverades fasaden på ett gammalt hus i närheten av mitt jobb. Det tog sin tid men när byggställningarna togs ner så var det helt fantastiskt. Snyggt och rent, riktigt imponerande. Det var som om det gamla huset hade fått ett nytt liv. Fasadrenovering puts Stockholm är vanliga sökord för fastighetsägare i staden.

Förutom att huset får en ansiktslyftning och blir mer tilltalande så finns det ju ännu djupare anledningar till att fixa fasaden och taket. Genom att underhålla husets utsida så blir innemiljön så mycket sundare och skönare. Kyla och nederbörd hålls ute vilket hindrar fukt och mögel från att spridas. Rent allmänt så håller huset längre om det renoveras med jämna mellanrum. BBM Fasad utför plåtarbeten i Stockholm och har riktigt nöjda kunder.

Renovering av kyrkor

Så var det ju frågan om alla kyrkor runt om i landet. Vårt kulturarv som är en del av befolkningens historia. Tidigare var kyrkan en knutpunkt i alla byar, det var dit alla samlades. Ofta så ligger också kyrkan vackert till på en höjd eller avgränsad plats. Vare sig det finns en kyrkogård bredvid eller inte så är den full av arv och historier. Örnsköldsviks-Allehanda skriver här om kyrkan som vars plåtarbeten får omfattande justeringar.

Många tycker det är helt rätt att så mycket pengar går till att ta hand om kyrkorna. Och om du ser på det rent kulturellt så är jag nog benägen att hålla med. Många av dem är gediget byggda, och med lite kärlek så kan de hålla i hundratals år till. Du behöver inte vara religiös för att uppskatta det arv som finns inom kyrkans väggar. Tänk vad mycket lite plåt kan göra!

578-2

Andra sorters plåt

Men det är inte bara kyrkor som har behov av renovering. Plåt är ju ett vanligt material för tak runt om i landet, och fortsätter faktiskt att vara riktigt populärt. Inte som tegel, det är nog oslagbart som takpanna, men i alla fall relativt vanligt. Det ger ett alldeles speciellt intryck i omgivningarna och håller riktigt bra.

Annars så är plåt mest känt för bilar, som ju ofta har behov av reparationer. Det tar inte så mycket för att skada en bil, det har minsann jag upplevt. Kanske inte lika illa som den förare jag läste om i tidningen, där skadorna uppgick till flera tusentals kronor. Vestmanlands Läns Tidning skriver i en artikel om vikten av att känna till sina rättigheter vid behov av plåtarbeten efter skada. Det viktiga var i alla fall att han visste vad som hänt och hur han skulle handskas med det.

Allt fler kyrkor renoveras

Det byggs inte så många nya kyrkor, såvida det inte handlar om andra religioner. Istället så satsar många stift på att renovera och underhålla den byggnad de redan har. Eventuellt så bygger de till kontor eller samlingssalar, sådant kan du inte ha inne i själva kyrkan. Men annars så står det många vackra kyrkor runt om i landet som en sorts minnesmärken.

Även om de fortfarande används för sitt syfte så upplever många dem mest som en länk till vårt förflutna. Det gamla svenska bondesamhället när prästen var den som styrde mer eller mindre. Kungen var långt borta men prästen befann sig i byn. Folk hämtade styrka och kraft från kyrkan, och sin tro på ett högre väsen.

Sådant tänker jag alltid på när jag går förbi en gammal kyrka, oavsett var den står. Gärna en med ett spetsigt torn och skinande plåttak, med en liten spira högst upp. Jag hör nästan röster och känner historiens vindar runt öronen. På ett trevligt sätt som någonting i ens bakgrund eller familjeträd. Kyrkorna har sin givna plats i samhället, om inte annat som historiska byggnader.

Comments are closed.

Post Navigation