Mentor nyckeln till framgångsrikt företagande

405-6-1-mentor-leder-till-framgangsrikt-foretagande

Det är många som skulle vilja starta eget men som inte riktigt vågar ta steget fullt ut. Jag tror det kan bero på flera olika faktorer men mycket har nog att göra med fruktan för det okända. Hur ska jag ta itu med allt och vem ska hjälpa mig? För vart vänder du dig egentligen om du kör fast med små detaljer och behöver lite goda råd? Allt fler inser att en mentor är lösningen. Någon som du kan ha att stötta dig på och som själv vet hur det är.

Att ha ditt eget företag kan vara det allra bästa steget du tar här i livet. För mig var det helt fantastiskt när jag kom igång, och något jag aldrig ångrat mig. Men det är inte så lätt för alla, för det är mycket att tänka på. Speciellt i början, då många av dina beslut kan få långsträckta konsekvenser. En hel del kan du lära dig genom att läsa på. Surfa runt på nätet och se vad andra gjort. Lär dig från deras misstag så att du i alla fall slipper en del svåra situationer.

Lyckan av att vara egen företagare

Det ger en alldeles speciell känsla att ha ett eget företag. Att vara din egen och jobba för dig själv. På något sätt så tyckte jag att det var ett tecken på mognad, att jag kravlat mig upp till en högre nivå. Nu vet jag ju att detta inte är fallet. Det är i princip bara ett annorlunda sätt att jobba på. En del stortrivs med att vara anställda och har en lysande karriär med att jobba för någon annan. Men för andra kan en egen verksamhet vara nyckeln till en trivsam yrkesbana. På franchisetorget.se får du idéer för att starta eget företag inom ett flertal olika branscher.

De har bra förslag på hur du kan gå till väga och var det kan vara bäst att starta upp. En fördel med franchising är att du bygger på ett redan etablerat koncept. Detta innebär att du får en hel del reklam och marknadsföring gratis. Tänk bara på de som öppnar ett McDonalds. Folk vet med en gång vad de har att erbjuda och vad de kan förvänta sig. Det samma gäller en rad olika branscher och franchisingmöjligheter. I tillägg så går det att få hjälp med att komma igång. Dels med nyttiga telefonnummer och vart du ska vända dig för tillstånd och registrering. Men även var du kan få svar på flera av dina frågor i samband med att du öppnar eget. Läs mer på www.franchisetorget.se.

Two men in an office folding their arms

Svårt att starta eget

Det kostar en del att komma igång med egen verksamhet. Jag kommer ihåg att jag fick spara ett tag för att klara av alla utgifter. Naturligtvis kan du få lån och bidrag, men det är alltid bäst att ha så mycket som möjligt själv. Sedan gällde det att få alla tillstånd som krävdes, och registrera företaget på rätt sätt. Du kan välja mellan olika bolagsformer och det är inte alla som passar för din verksamhet. Färre unga startar eget företag. Läs mer på den här sidan i Eskilstuna-Kuriren. Jag tror nog att byråkratin och kostnaden kan vara en bidragande faktor till detta.

Men om du har någon att bolla dina tankar och problem med så går allt så mycket lättare. Jag hade en sådan person, någon som kunde det där med eget företag och gav mig goda råd på vägen. Det är ditt företag och du som måste fatta besluten. Men det hjälper verkligen att ha någon som bryr sig och som också har ett gott grepp om egen verksamhet. Barometern skriver i en artikel om hur det är bra med en mentor när man ska starta eget företag. Just för att det är så viktigt så delas det ut ett pris varje år för Årets mentor. Enligt min åsikt är det en ära för någon att bli utsedd till det. Få saker är så viktiga som att hjälpa andra komma igång med något de brinner för.

Hålla verksamheten igång

För det är ju inte bara att registrera ditt företag och starta upp. Det gäller att hålla sig flytande och klara av den uppgift du tagit på dig. Här har du ytterligare en fördel med franchising eftersom du kan luta dig en del på det så kallade moderbolaget. Det är ditt företag och du har ansvaret för att det ska fungera. Men samtidigt så har ofta ägaren kampanjer eller andra tilltag som gynnar även dig. Tillsammans kommer ni att vara starka och du kan lyckas med din verksamhet.

Jag tror på att följa dina drömmar och våga ta steget fullt ut. Fast ibland kändes det nästan som att hoppa från ett flygplan. Men när du landar säkert med båda fötterna på jorden så inser du att det är värt mödan och ångesten. Samtidigt tror jag att du kan eliminera en hel del problem och ängslan genom att vara väl förberedd. Se också till att ha en mentor som kan stödja dig under vägen. Du bör ha ett gott grepp om vad det innebär att driva verksamhet redan innan du sätter igång. Men det uppstår alltid små saker som du har behov av att fråga om eller kanske rentav få bekräftelse på att du gör det rätta.

Close-up of businesswoman's hands using laptop at table

Dra nytta av den hjälp som finns

Tveka inte att fråga även om saker som kan verka löjliga. Det kan hända att du är inne på rätt spår och att det kan göra stor skillnad. För ibland så blir du helt enkelt förvirrad med allt som händer och sker. Det är nästan berusande att vakna varje morgon och veta att du är egen företagare.

Efter ett tag så vänjer du dig och det blir ett sätt att leva. Men till att börja med kan du nästan inte tro att du faktiskt vågade göra det. Jag rekommenderar helhjärtat att starta eget företag. Om det lockar dig och du är villig att satsa på det. Helst ska du göra det tillsammans med en bra mentor som kan stå vid din sida.

Comments are closed.

Post Navigation