Så går debatten om moral och etik på Instagram

550-6-1-sociala-natverk-marknadsforing-etik

Ibland känns det som att vi lever i två parallella världar. Den vanliga, med familj och jobb, men samtidigt den digitala. Cybervärlden är dock inte parallell egentligen, den är en del av helheten. Som alla andra har jag både e-post och konton på de sociala nätverken. Jag är aktiv på Twitter, Facebook och Instagram, för att bara nämna några av mina favoritställen.

Själv använder jag mest dessa sociala nätverk för att hålla kontakt med familj och vänner. Det är kul att se vad alla andra håller på med, hur barnen växer och så vidare. Naturligtvis använder jag telefonen för att prata med de allra närmaste. Men genom att klicka in på ett socialt medium kan du snabbt se allt som händer och sker med din bekantskapskrets.

Använda de sociala nätverken till det mesta

Samtidigt så måste jag ju erkänna att jag surfar runt lite. Jag följer en del andra profiler som jag tycker är intressanta eller roliga. Skämt, söta djurbilder, matlagning, kändisar och mycket annat lockar. Det är ju här de flesta håller hus, och det blir som en enda stor marknadsplats. Troligtvis är detta anledningen till att även verksamheter söker sig hit. För om du vill nå ut till folk är internet stället. Det är smart att använda Instagram för marknadsföring.

Vi som surfar runt på de sociala medierna ser ofta företag som är aktiva där. Det kan vara roligt att se lite närmare på dem och vad de har att erbjuda. Andra gånger så söker jag efter något någon annanstans och blir då hänvisad till Facebook eller Instagram. Det är en del av det dagliga livet, för de flesta kopplar ju upp sig flera gånger om dagen. Själv är jag inte fanatisk, men har kontakt så gott som hela tiden. Det tar ju bara några minuter att kolla post och annat. Facebook annonsering är populärt bland såväl små som stora företag.

550-6-2-debatt-instagram-moral-etik

Så klarar sig de sociala nätverken

Även om alla tycker det är kul med sociala medier och att så lätt kunna hänga med i vad som händer ute i världen så är det först och främst en business. Det handlar om att tjäna pengar, och det är inte fråga om småslantar. När ett av de stora nätverken etablerade sig i Sverige fick de hundratals miljoner kronor i stöd från regeringen för att sätta upp sina servrar. Jag förmodar att de hoppades på att det utländska företaget sedan skulle betala tillbaka i andra former. Men så gick det ju inte direkt. Dagens Media rapporterar här om hur Facebook undviker att betala skatt i Sverige.

Det är ju inte direkt roligt att höra om detta, men vad kan du göra? Jag kommer att fortsätta med Facebook, du har inte så många alternativ. Och vad de gör är helt lagligt, det har deras 1000 dollar i timmen advokater kommit upp med. Något jag i alla fall tycker verkar bra är att de är intresserade av att framstå som seriösa. Det är inte tänkt att bli en sajt där alla kan göra vad de vill. Men även detta kräver advokater och diskussioner för att åstadkomma. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur Facebook vill stoppa alla nakenbilder på plattformen.

Många turer på de sociala nätverken

Ibland så tror folk att de kan skriva vad de vill bara för att det är online. Vad de inte tänker på är att deras kommentarer kan spridas på en nanosekund. Detta är naturligtvis inte dåligt i alla tillfällen. Jag kommer ihåg när en kollega blev gravid och lade ut en bild på sig själv någonstans. Inom kort tid så började alla ta hand om henne och lyckönska dem till den nya bebisen. Hon tyckte det var jätteroligt, det var första barnet och de hade verkligen väntat länge.

Men andra gånger kan det vara skvaller och otrevligheter som sprids. Du är inte så anonym som du tror på nätet, och det kan snabbt bli ett stort problem. Det kan ju hända att personen som postar det hela vill skada någon annan, de har blivit sårade och tror att det är bäst att avslöja personen. Och det kan vi ju förstå. Samtidigt så är det nästan lite läskigt hur fort det går och hur stort något kan bli. Nyheter Idag skriver här om moral och etik på Instagram.

550-6-3-sociala-media-etik-debat-moral-marknadsforing

Moral på sociala nätverk

Och egentligen är det väl det som är det viktigaste. Att du har moral eller ett samvete. Jag undrar hur det skulle bli om alla stannade upp en halv minut innan de postade något på nätet. Tänkte efter och bestämde sig för att det här är helt okej. Det kommer inte att skada någon och det är inte oförskämt. Istället är det värt att lägga ut så att kommande generationer kan läsa om det.

Men så kommer det ju aldrig att bli. Folk insisterar på att de har rätt att säga vad de vill, vilket tekniskt sett är sant. Och jag är inte helt oskyldig när det kommer till den här debatten, något jag faktiskt tror att få kan säga att de är. Vi har alla vid ett tillfälle eller mer skrivit något som vi ångrar en liten smula. När vi vaknar upp och ser helheten eller när den värsta ilskan har lagt sig. Det är också väldigt lätt att sprida någon annans hemlighet.

På det stora hela så tror jag dock att vanligt folk använder sociala nätverk på ett ansvarsfullt sätt. Både online och i det så kallade verkliga livet så gör och säger vi saker som kanske inte är det allra bästa. Du får stå för vad du gör, det är inte mer med den saken. För jag kommer inte att lämna de sociala nätverken bara för att det finns folk som inte kan kontrollera sig. Det är de allt för attraktiva och användbara för.

Komma i kontakt med folk

Debatten fortsätter om moral och etik på Instagram och de andra sociala medierna. En del kan nog de stora jättarna kontrollera genom att inte tillåta vissa bilder och kommentarer. Men annars så är det inte så mycket du kan göra åt det. Internet har skapat en atmosfär där du kan nå ut till massorna och för en del är detta mycket viktigt. Och för det mesta så fungerar det ju som det ska.

Jag förstår varför många företag satsar på att marknadsföra sig online. Det är här du träffar folk och kan visa upp vem du är. Även mer eller mindre kända personer gör ju samma sak. De får uppmärksamhet på nätet, och inte alltid i det parallella, verkliga livet. Själv tycker jag du ska vara den samma på nätet som när du träffar folk ansikte mot ansikte.

Som med marknadsföring. Om du är ett bra företag så kan du lyckas, och att vara aktiv på nätet är ett bra sätt att låta folk få veta var du finns. Jag har läst flera erfarenheter om detta och tycker det är intressant hur ett och samma medium kan användas till så mycket. Själv håller jag mig till att chatta och lägga upp bilder på barnen. Men naturligtvis så väljer jag noga vem som ska få se dem, mina speciella cirklar där vi håller ett öga på varandras liv.

Comments are closed.

Post Navigation