Så skapar du en hemmaoas

1360-1

Ordet oas framkallar bilder av en stor öken. Du ser en utmattad man som nästan kryper fram i solen. Plötsligt får han se en samling palmer och några tält. Han har nått fram till en oas och kan nu få vatten och vila. I verkliga livet ligger verkligen oaserna utspridda i de stora öknarna. Men det är också en bra beskrivning på hur de flesta önskar att deras hem ska vara. En oas dit hela familjen dras för att kunna vila och mysa tillsammans.

Det viktiga är alltså att inreda hemmet så att det passar de som ska bo där. Alla tycker inte om rosa rysch och pysch, utan föredrar lite starkare färger. Den senaste tiden har vitt och grått i olika nyanser fått fotfäste. Det ger en lugn bakgrund som du sedan kan piffa upp med dina möbler. Oasen börjar formas och med tiden kommer den att blomstra som bara den.

Konsten att inreda sitt hem

Smaken är verkligen delad, så du kan aldrig säga att något inte är snyggt. Samtidigt så måste du naturligtvis hålla dig till din egen stil. Hemmet är något riktigt personligt, och för det mesta är det ju bara du och din familj som vistas där. Många vet ungefär vad de tycker om och hur de vill ha sitt hem. Annars finns det mycket inspiration att hämta från sajter eller tidningar som handlar om inredning. Läs mer på https://www.bloomsburybarn.se/

Poängen med dessa sajter och tidningar är att få dig att tänka efter. Du kanske vill kopiera något som en annan person har gjort i sitt hem. Eller så är det bara fråga om att få en liten knuff i rätt riktning. Att öppna kranen till inspirationen och viljan att skapa en oas. Det kan hjälpa att blunda innan du går in i ett rum. När du sedan öppnar ögonen ska du försöka se det som om det vore första gången. Så undviker du dessa misstag då du inreder. Läs mer i den här artikeln i Expressen

1360-2

Moderna inredningstips för alla stilar

Men så finns det ju något som kallas för mode. Det som dina föräldrar tyckte var det absolut bästa känns idag lite gammalt. Vilket det ju faktiskt är. Modet växlar, och ibland så passar det din egen smak. När det kombineras på rätt sätt så blir det ännu snyggare. Det går att ha en modern inredning och samtidigt bygga upp sin lilla oas. Så ska du inreda i år. Läs mer i denna artikel i Aftonbladet

Något som varit populärt en tid är att blanda stilar. Du kanske väljer en modern inriktning, typ gråa väggar och öppen planlösning. Men sedan har du den där sköna gamla fåtöljen du fick av farfar. När den kom i din ägo var den något sliten. Men du lade en filt över det hela och alla bara njöt av att sitta och mysa där. Efter ett tag tog du tag i det och klädde om hela fåtöljen.

Eller så hittar du en fin byrå på loppmarknaden. Den är helt perfekt för alla de små saker som din dotter har liggande på golvet i sitt rum. Du tar dig tid att sandpappra och måla om den, och den passar verkligen bra i den lilla prinsessans domän. Alla dessa saker blandas sedan med den moderna hörnsoffan och mycket annat. 

Trivsel i hemmet

Hur kan du då skapa ett välkomnande hem där folk trivs? Det finns några små tips som kan ge dig det där lilla extra. Mjuka färger brukar ha ett lugnande inflytande på alla som befinner sig i rummet. Pasteller kan varieras utan att de blir tråkiga. Eller så kan du välja en färg som du tycker om och låta den komma tillbaka i olika nyanser. Det finns färg på sprayflaskor om du har små föremål som du vill ändra på.

1360-3

Expressen tipsar i en artikel om hur du inreder en hemmaoas. Ett litet råd är att använda textiler. Kuddar i olika former gör det bekvämt att sitta så gott som var som helst. På vintern kanske några små tunna filtar kan göra det extra mysigt i soffhörnan. Se till att ha små bord stående här och där för kaffekoppen eller ljusstakarna. För levande ljus är ju en klassiker när du vill skapa stämning.

Många inredningsexperter menar att ett tema kan vara på sin plats. Något som går igen i hela hemmet. Men i alla fall en mening med ett visst rum. Du kanske inte tänker så mycket på det just då, men alla de små detaljerna ger rummet sin prägel. Tillsammans så bildar de en helhet och ger det där intrycket av en oas.

Satsa på inredningen

Det är klart att inte alla tycker det är så roligt med heminredning. De kanske lägger ner lite extra möda på barnkammaren, speciellt om det är första barnet som är på gång. Men du måste inte vara en expert för att skapa ett trivsamt hem. Ett som också är praktiskt och fungerar i vardagen. För det ska inte vara jobbigt att ha en oas i hemmet. Tvärtom är tanken att du ska kunna ladda batterierna och ta itu med världen om ditt hem ger dig chansen.

För att detta ska vara fallet behöver du ibland lite fantasi. Därav förslaget att läsa heminredningsbloggar och tidskrifter. För när du ser med dina egna ögon vad andra har gjort så kan det vara lättare att tillämpa det i ditt eget hem. Bara en sådan sak som förvaring av saker och kläder. Om du kan få kontroll över allt detta kommer du att ha mer plats över för mysiga små hörnor och soffgrupper.

Så låt dig inspireras. Se på hemmet med nya ögon och skjut inte upp arbetet till en annan dag. Om du ska flytta in i en ny bostad kan det vara lättare att skapa din lilla oas. Men även i det samma gamla hem som du bott i under lång tid kan du göra de nödvändiga förändringarna.

 

Comments are closed.

Post Navigation